Første uken i boks – admin på den andre siden av verden

Jeg ante meg at en 10 timers flytur østover ville være nok til å ta knekken på en rent jetlag-messig. Helt til jeg fikk en tre-timers layover i Bangkok og måtte gjøre det en gang til. Det var først da at jeg var sikker.

Det er 9 timer i tidsforskjell mellom Bodø og Brisbane og jeg skal ærlig talt innrømme at det kjennes fortsatt litt på kroppen en uke etter touch down. Den nye vanen jeg har om å legge meg innen 2100 og stå opp før fem derimot, er egentlig helt greit. Det er tilsynelatende mange som står opp tidlig her og starter dagen før varmen kommer snikende. Heldigvis er det vinter nå, og forventet kun 27 grader ute i dag på det verste.

Det er oppsiktsvekkende mye som må organiseres før en slik tur som denne – og til og med da har jeg blitt overrasket over all administrasjonen som må på plass etter ankomst. De lange kveldene og mange månedene brukt til å organisere så mye som mulig før avreise var en god investering, men det var fortsatt mye som gjensto før man kunne komme skikkelig i gang.

De forskjellige administrative enhetene i Australia har langt mer formelle og omfattende administrative rutiner enn vi pleier å ha hjemme. De krever også en del mer papirdokumentasjon på det aller meste enn det vi noen gang har blitt spurt om å levere. Det betyr at hvert bankmøte, leilighetsmøte, skole- og barnehagemøte, universitetsmøte og så videre tar betydelig lengre tid enn det man ellers har til vane å budsjettere tid til. Det kan oppleves som litt frustrerende for de av oss som er vant med litt fortgang i administrasjonen. Kremt.

Samtidig betyr dette at de er (langt) mer effektiv når at papirarbeidet er på plass. Det er ikke noe tvil om verken rollefordeling eller arbeidsfordeling. Alle forhold som mellom lærer og elev, foreleser og student, arbeidstaker og arbeidsgiver er underlagt en mye tydeligere sosial struktur. Kanskje litt konservativt for noen, men jeg må si at jeg har fått sansen for det.

Jeg kan wrap up denne første uken med betydelig entusiasme for de neste månedene. Det vært utrolig bra å endelig komme seg i samme tidssone som alle de man skal samarbeide med. Å utvikle nettverk her nede har gått strålende bra. Med en paper, en poster og en gjesteforelesning på blokka allerede i tillegg til en rekke møter med spennende forskningsmiljøer – for ikke å snakke om å opprettholde kontakten med mine fantastiske studenter og timelærere i Digital kunst og håndverk på nett – vil jeg nok ikke være arbeidsledig med det første.