Pensum

Sykepleieutdanningen er inndelt i ulike emner som involverer en eller annen form for eksamen eller vurdering som skal bestås. I hvert emne finner dere en egen pensumliste med oversikt over hvilke bøker og artikler som skal leses og forstås innen det emnet. Ofte kan pensumlisten bestå av mange bøker hvor bare ett eller to kapitler er på pensum, og da er det unødvendig å kjøpe boken ny. Før du dropper å kjøpe en bok hvor bare ett kapittel er på pensumlisten bør du allikevel sjekke at ikke samme bok er oppført som pensum på andre emner. Av og til er bøker oppført med 1-2 kapitler i flere ulike emner slik at det er like greit å kjøpe hele boken.

Det kan være forvirrende å skulle forholde seg til alle disse pensumlistene og det kan bli dyrt om alle bøker skal kjøpes nye. Her får dere svar på noen vanlige spørsmål når det kommer til pensum.

Må man følge pensum?

Ja og nei. Vi anbefaler alle å følge pensum. Undervisning og eksamensoppgaver er basert på pensum og derfor vil det være lettere å forberede seg dersom man har oppdaterte pensumbøker. Samtidig finnes utrolig mange lettleste og gode bøker som kan brukes som supplement, eller for å forstå vanskelige tekster i pensum. «Menneskets anatomi og fysiologi» av Steve Parker er f.eks. en bok vi synes er et supert supplement til pensum i Anatomi og Fysiologi. Denne boken har knallbra illustrasjoner som kan hjelpe på forståelsen.

Brukt eller nytt?

Bøker koster, så dersom du har muligheten er det alltid smart å kjøpe bøker brukt, men sjekk alltid at det er riktig forfatter, tittel og årstall/utgave på boken du kjøper. Ikke ta det for god fisk at det er riktig bok selv om selgeren påstår det. Dobbeltkontroller med din egen pensumliste. www.pugg.no og www.ibok.no er en gratis tjenester for studenter som ønsker å selge eller kjøpe brukte pensumbøker. Eller henges det gjerne oppslag rundt på universitetet om bøker som er til salgs. Vær tidlig ute!

Hva er forskjellen på utgave og opplag?

Første gang en bok trykkes er 1 utgave av boken. Er det kommet en ny utgave betyr det at det er gjort endringer i teksten fra forrige utgave. Er det derimot kommet et nytt opplag av boken betyr det bare at det er samme utgave av boken som er trykket opp på nytt. Det gjøre ikke endringer i teksten ved nye opplag, kun ved nye utgaver.  Når du skal skrive en referanseliste til en oppgaver så må du ha med hvilken utgave boken er (dersom det er mer enn en utgave), mens opplagsnummeret trenger du ikke å bry deg om.

Jeg har kjøpt feil utgave av pensumboken! HJELP!

Har du kjøpt bøker brukt og ser at du har feil utgave? Fortvil ikke. Det er ikke nødvendigvis krise. Det gjøres alltid noen endringer i teksten når det gis ut nye utgaver av en bok. Endringene kan være så store at man må ha den siste versjonen, men det er ikke nødvendigvis alltid sånn. Sjekk din bok mot nyeste utgave og vurder hvor store endringene i siste utgave er. Er det bare gjort små endringer kan man vurdere å ta kopi. Sjekk: http://delrett.no/nb/artikler/trykt-og-digital-tekst for regler ang kopiering av bøker.

Låne bøker?

Som student har man ikke verdens feteste lommebok og det kan være fristende å låne bøker på biblioteket. Nord Bibliotek har absolutt alt av pensumbøker, men det er ikke mange eksemplarer og man får ikke låne boken mer enn 2-4 uker (alt etter om det er venteliste). Bøker hvor det bare er et par kapitler på pensum kan være like greit å låne og lese/skrive referat av. Vær tidlig ute og lever boken i tide slik at flere kan dra nytte av lånebøker.